Om oss

Vilka är vi?

Tillsammans har vi drivit Unga Roma sedan 2005 och genom våra nyskrivna pjäser för barn och unga (oftast utifrån Shakespeares dramatik) har vi etablerat oss som en av de mest intressanta teatrar för unga.

Lotta Grut, dramatiker och universitetsadjunkt

Skrivit ett femtontal dramatiska verk för barn och unga åt Unga Roma och andra teatrar. Senast i raden var Att Bossa en Bitch som nu säljs som turnéversion för högstadiet och gymnasiet. Har även skrivit  lättlästa böcker för barn på Bonnier Utbildning. Vuxenpubliken kan för närvarande se Lottas och Anna-Lena Hemströms Fogelstad – fem kvinnor, fem viljor en tanke på Klara Soppteater i Stockholm eller på turné runt om i Sverige.

Lotta har i över 10 år även verkat som adjunkt på högskolor och universitet. Främst i estetiska lärprocesser på lärarutbildningarna på Stockholms Universitet, Gävle högskola och Lärarhögskolan Gotland. Undervisar även i teater på olika skolor som Victor Rydbergs teatergymnasium och på STDHs skådespelarprogram. Har en Masterexamen i Praktisk kunskap (kunskapsfilosofi) och står bakom forskningsstudien ”Läs en teater”, om små barns meningsskapande då de går på teater. Studien finns att ladda ner från fliken artiklar och essäer, Liksom studien ”En dramatikers dagbok – från text till handling i 3 akter”.

RoHejd_160325_8460webKarin Kickan Holmberg, regissör

Regissör till alla Unga Romas uppsättningar samt Länsteatern på Gotland, Lang production, Jönköpingsteatern, Jämtlands Länsteater och Kulturskolan på Gotland. Skådespelare i ett flertal uppsättningar för Romateatern, Unga Riks, Nationalteatern, SVT  Drama,  Byteatern i Kalmar, Folkteatern Gävleborg, Boulevardteatern och Västerbottensteatern. Teaterutbildad på Angereds teater i Göteborg.

RoHejd_160325_8464webSuzane Crépault, scenograf och kostymör

Scenografi och kostym till ( nästan- inte Noelias hemlighet 2023) alla Unga Romas uppsättningar samt på Dalateatern, Teater Estrad Norr, Riksteatern, Stockholms Stadsteater, Borås Stadsteater, Skaraborgs Länsteater, Länsteatern på Gotland och Romateatern. Grundade musik och dockteater VårVind i Sala 2018. Utställningsformgivare på bland annat Junibacken, Livrustkammaren och Mårbacka. Formgivare av ett flertal lekrum på olika museer, samt illustratör till barnböcker för Bonniers Utbildning. Utbildad i teaterscenografi på Dramatiska Institutet.

RoHejd_160331_8480webMikaela Hagelberg, skådespelare

Skådespelare i ett flertal uppsättningar av Unga Roma, Romateatern, Riksteatern, samt 4:e Teatern sedan starten 1983 till exempel Macbeth – en enmansföreställning, Woycek av Büchner. Ofelias Skuggteater utifrån bilderboken av Mikael Ende och Bullan (även text och regi). Teaterutbildad på Teaterstudion i Stockholm och Teaterhögskolan i Malmö.